Klub11_2019 - KNS

Klub nezávislých spisovateľov
Prejsť na obsah
Klubové stretnutie v novembri – od poznanej histórie k poznaniu prítomnej skutočnosti
20. novembra 2019 sa v programe pravidelných klubových stretnutí v Kafe Scherz stretli autori a recenzenti troch nových knižných publikácií, ktoré náhodou či zámerne vytvárali oblúk od tragického bytia cez hľadanie východiska po pokoj v prítomnom okamihu.
 
Na začiatku tohto oblúka bola publikácia Antona Baláža Dva slovenské osudy, v ktorej autor rozpráva o osobných stretnutiach s dvomi protichodnými postavami slovenskej histórie – Jurajom Špitzerom a Alexandrom Machom. Publikáciu recenzoval Ivan Kamenec a absurdnosť, ktorú nám poskytujú osudy hlavných postáv je pre dnešného čitateľa až mrazivá.
 
Mária Bátorová predstavila novú publikáciu Antona Uheríka Krása a bolesť, v ktorej autor nezaprel hľadača, tvorcu a obhajcu dobrého, krásneho a pravdivého v ľudskom bytí, pretaveného do básní. Kniha je ilustrovaná reprodukciami obrazov géniov renesancie.
 
Aby sa priestor mohol lahodne rozplynúť do  ticha – na to sme našli cestu v podobe veršov japonského básnika Macua Bašóa, ktorého svojím prekladom sprístupnil slovenským čitateľom Ján Zambor. Komentár Erika Ondrejičku plynul rovnako lahodne. V podaní Jána Zambora zneli Bašóove haiku ako práve zrodené.
Podujatia z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Návrat na obsah